Wanneer laat je een geheimhoudingsverklaring opstellen?

Binnen de bedrijfswereld wordt er vandaag de dag steeds vaker gebruik gemaakt van een zogenaamde geheimhoudingsverklaring. Het betreft hier een overeenkomst die wordt afgesloten tussen twee partijen en als doel heeft om te voorkomen dat er vertrouwelijke informatie wordt gelekt. Vroeger was het zo dat er hiervoor eigenlijk nauwelijks een overeenkomst voor werd opgemaakt. Dat had echter als gevolg dat er vaak aanzienlijke conflicten ontstonden tussen twee bedrijven die eigenlijk perfect voorkomen hadden kunnen worden. Tegenwoordig kan je dergelijke conflicten dus perfect voorkomen door het laten opstellen van een geheimhoudingsovereenkomst. Zou je hier graag meer over te weten willen komen? Dat is mogelijk met de onderstaande informatie.

Wat valt er allemaal onder vertrouwelijke informatie?

Er zijn best een groot aantal zaken die onder de noemer van de vertrouwelijke informatie vallen. Veel mensen stellen zich toch de vraag wat deze nu precies allemaal zijn. Het gaat hierbij in eerste instantie om bedrijfsgeheimen. Het valt niet altijd te voorkomen dat ook derde partijen bekend geraken met deze geheimen. Dit bijvoorbeeld als gevolg van het feit dat er een freelancer of een tijdelijke werknemer moet worden ingehuurd voor het uitvoeren van een bepaalde opdracht. Dit is meteen ook één van de vele situaties waarin er tegenwoordig gebruik wordt gemaakt van een geheimhoudingsverklaring. Het spreekt voor zich dat een dergelijke overeenkomst in de praktijk in nog heel wat meer andere gevallen eveneens de moeite waard kan zijn om af te sluiten.

Wat moet er vermeld worden in een geheimhoudingsverklaring? 

Het is natuurlijk niet alleen maar interessant om te weten wat een geheimhoudingsverklaring precies is. Daarnaast is het namelijk eveneens zo dat het belangrijk is om ook te weten wat er allemaal op vlak van inhoud in de verklaring dient te worden opgenomen. Het gaat hierbij dan concreet om: 

  1. Over welke relatie de beide betrokken partijen beschikken; 
  2. Wat de reden is waarom de vertrouwelijke informatie wordt verstrekt; 
  3. Waar de vertrouwelijke informatie precies betrekking toe heeft; 
  4. Wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn van een inbreuk op de overeenkomst;
  5. Of de ontvangende partij over (andere) medewerkers beschikt of niet; 

Dit laatste is voor veel bedrijven die een geheimhoudingsovereenkomst moeten ondertekenen misschien een beetje vreemd, maar toch is dit compleet normaal. Het is namelijk zo dat de geheimhoudingsplicht niet alleen betrekking heeft tot de ondertekenaar van de overeenkomst, maar ook tot alle (andere) werknemers die voor zijn of haar bedrijf werkzaam zijn.

Wat kunnen de gevolgen zijn van een inbreuk?

Wordt er op een bepaald ogenblik een inbreuk vastgesteld op de geheimhoudingsverklaring? In dat geval moet er worden gekeken naar de in de overeenkomst opgenomen voorwaarden die van kracht worden. Doorgaans is het zo dat een dergelijke inbreuk de volgende gevolgen met zich meebrengt:

  1. Er moet een bepaalde schadevergoeding worden betaald; 
  2. De overeenkomst tussen de beide partijen wordt ontbonden; 

Het met de voeten treden van de geheimhoudingsplicht kan voor bedrijven zeer aanzienlijke gevolgen hebben. Het zou dan ook niet de eerste onderneming zijn die hier financieel aan onderdoor gaat. Wees er dus zeker van dat je nooit een inbreuk begaat op een geheimhoudingsverklaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *